Mesiac: september 2024

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie

Dnes sme slávili sviatok Sedemboletnej Panny Márie. Deň sme začali sme svätými omšami ako zvyčajne. Kedže naša spoločná cesta s učeníkmi do Emauz končí, lúčime sa s emauzskými učeníkmi na oltári sv. Antona.
Na svätej omši o 11:00 s kázňou pre deti sme mohli za splnenú úlohu vyhrať zaujímavé ceny týkajúce sa zväčša blížiaceho sa Pochodu za život, na ktorý pozývame už budúcu nedeľu (22.9.).

Continue reading „Sviatok Sedembolestnej Panny Márie“

Slávnosť Sedembolestnej Panny Márie (15.9.2024)

  1. Liturgický kalendár
    • v pondelok spomienka sv. Kornela, pápeža, a Cypriána, biskupa, mučeníkov
    • v utorok sviatok Stigmatizácie sv. Františka
    • v stredu sviatok sv. Jozefa Kupertínskeho, kňaza, člena 1. rádu sv. Františka
    • v piatok spomienka Sv. Andreja Kima Taegona, kňaza, Pavla Chonga Hasanga a spoločníkov, kórejských mučeníkov
    • v sobotu sviatok sv. Matúša, apoštola a evanjelistu
  2. Pozývame na rodinnú prechádzku. Stretneme sa dnes o 15:00 pri soche Ľudovíta Štúra.
  3. Pri príležitosti 800. výročia Stigmatizácie sv. Františka na vrchu LA VERNA pozývame dnes o 17:00 do nášho kostola na organový koncert s františkánskymi spevmi (vstup je zdarma) a v utorok o 15:50 na slávnostnú svätú omšu. Na bočných oltároch si môžete pozrieť, ako túto udalosť znázornili rôzni umelci.
  4. V piatok po svätej omši o 15:50 prosíme o upratovanie kostola mladých zo Spoločenstva EDEN.
  5. Na budúcu nedeľu o 9:00 sa autobusom chystáme do Košíc na Pochod za život. Vrátime sa okolo 19:00. Deti cestujú zdarma, dospelí platia 10€. Prihlásiť sa môžete do naplnenia kapacity autobusu v sakristii.
  6. V dňoch od 19. do 25. októbra organizuje naša rehoľa púť autobusom do Talianska po stopách sv. Františka (Padova, La Verna, Assisi a iné miesta). Predpokladaná cena púte je 500 €. Záujemcovia sa môžu prihlásiť u pátra Luciána na adrese lucian@minoriti.sk.
  7. Pod záštitou eRka sa otvára animátorská škola určená pre všetkých od 1. ročníka na strednej škole a starších, ktorých láka dobrovoľníctvo a chceli by pracovať s deťmi alebo mládežou. Stretká budú raz až dvakrát mesačne, pričom na termínoch sa dohodneme už s prihlásenými. Príprava bude trvať jeden školský rok od októbra do júna. Animátori budú mať možnosť si získané vedomosti a zručnosti na stretkách vyskúšať v praxi. Prihlasovanie je do konca septembra cez prihlasovací formulár, ku ktorému sa dostanete cez plagát na výveske.
  8. Pallotíni pozývajú všetkych, ktorým nie je ľahostajný život detí v chudobných afrických krajinách, zapojiť sa do projektu Adopcia srdca. Nás projekt je realizovaný formou adopcie na diaľku a je zameraný na individuálnu podporu vzdelávania konkrétneho dieťaťa. Viac sa o pallotínskej Adopcii srdca dozviete na webovej stránke adopciasrdca.sk alebo na informačných letáčikoch a na výveske.
  9. Pri oltári Panny Márie si môžete zobrať obrázok Sedembolestnej Panny Márie i Janka Havlíka.
  10. Oznamy farského kostola
    1. Dnešná zbierka je určená pre Diecézny katechetický úrad, ktorý napomáha vyučovanie náboženstva v rodinách, vo farnostiach, v spoločenstvách a v školách.
    2. ZMENA ČASU VEČERNÝCH SVÄTÝCH OMŠÍ. Od pondelka 16. septembra večerné sväté omše kvôli skoršiemu stmievaniu budú o 18:00, okrem sobôt a nedieľ. V soboty a nedele budú sv. omše o 19:00.
    3. JESENNÉ KANTROVÉ DNI v stredu, piatok a sobotu. Úmysel týchto kantrových dní je poďakovanie za úrodu. Vo farskom kostole sa na tento úmysel budú modliť v stredu, v našom kostole v piatok o 15:50.
    4. Začíname s prípravou na sviatosť birmovania – prihlásiť sa môžete už len dnes. Všetkých prihlásených birmovancov pozývame na svätú omšu, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 19.9. o 18:00 v Bazilike sv. Jakuba v Levoči. Srdečne pozvaní sú aj rodičia birmovancov, pokiaľ im to povinnosti dovoľujú. Po svätej omši dostanú birmovanci ďalšie inštrukcie a budú pridelení do skupiniek.

Úmysly svätých omší 15.– 22. september 2024

DÁTUMČASÚMYSEL
15.9. Nedeľa9:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Miroslava s rodinou
Nem. 9:30†† kňazi
11:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Štefániu a Danu;
† Mária Hlavatá, † Mária Mitrová, † Mária Smiková
Poďakovanie za 85 rokov života Eleny
a prosba o zdravie a Božie požehnanie pre rodinu
16:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Katarínu a Tomáša
16.9. Pondelok7:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Ľudmilu
15:50Jozef
Štefan
17.9. Utorok7:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie
pre Annu s rodinou a Miroslavu s rodinou
15:50Za všetkých členov Spoločenstva Pátra Pia,
zvlášť za duše tých, ktorí sú najopustenejší
Ľubomír
18.9. Streda7:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Martu a jej rodinu
15:50†† z rodín Vitková, Bigasová, Tarbajová
Prosba o zdravie, Božie požehnanie a dar viery
pre Alicu s rodinou
19.9. Štvrtok7:00Prosba o zdravie, Božie požehnanie a dary Ducha Svätého pre Ivetu
15:50Milan a Antónia
†† z rodín Novotná, Rákošová, Sujová, Dusilová
20.9. Piatok7:00Prosba o zdravie, Božie požehnanie a dary Ducha Svätého pre Agnesu
15:50Anna Bijacovská
†† z rodiny Žofie
21.9. Sobota7:50Olena, Ondrej a Ivan
22.9. Nedeľa9:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Máriu, Štefana a Máriu
Nem. 9:30Pavol Urda
11:00Prosba o telesné i duševné zdravie a veľa Božích milostí
pre Máriu, jej deti a vnukov
16:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Štefana, Máriu a Jozefa

23. Nedeľa v období cez rok (8.9.2024)

  1. Liturgický kalendár
    • vo štvrtok spomienka Najsvätejšieho mena Mária
      • Na Mariánskej hore bude svätá omša o 16:00.
    • v piatok spomienka sv. Jána Zlatoústeho, biskupa a učiteľa Cirkvi
    • v sobotu sviatok Povýšenia Svätého kríža
      • O 21:00 bude na Mariánskej hore pobožnosť krížovej cesty a následne sv. omša.
    • v nedeľu slávnosť Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska
  2. Dnes sa v Levoči uskutoční Deň farskej rodiny s témou „Život je dar.“ Začne slávením svätej omše o 10:00 v Bazilike sv. Jakuba. Popoludní je na Námestí Majstra Pavla pripravený program, ktorý nájdete na plagátoch na výveske. Nás, minoritov, nájdete od 14:00 do 18:00 v rehoľnej kaviarni. Súčasťou samotného podujatia je tombola, ktorej výťažok bude zaslaný na transparentný účet zbierky na Pomník nenarodeným.
  3. Vo štvrtok po svätej omši o 15:50 prosíme o upratovanie kostola ružu pani Márie Kočišovej.
  4. V piatok o 19:00 sa v našom kostole uskutoční otvorené stretnutie Spoločenstva Pavol. Na tému Pane, nauč nás modliť sa bude rozprávať otec biskup František Trstenský.
  5. V sobotu po rannej svätej omši sa pozývame na stretnutie františkánskych terciárov.
  6. V sobotu detské eRko stretko nebude, pretože eRkári robia od 11:30 do 17:00 program pre deti na poľovníckom dni v kaštieli v Bijacovciach, kam srdečne pozývajú deti aj rodičov. Deti do 15 rokov majú vstup zdarma, ostatní platia 7€.
  7. Pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie by sme chceli odštartovať nové podujatie s názvom Rodinné prechádzky. Prvýkrát sa stretneme na budúcu nedeľu o 15:00 pri soche Ľudovíta Štúra. Spoločne vyrazíme na Mariánsku horu, potom na Kúty a späť. Vezmite si niečo malé na zahryznutie a pridajte sa k nám! Podujatie je otvorené pre všetkých.
  8. Pri príležitosti 800. výročia Stigmatizácie sv. Františka na vrchu LA VERNA pozývame na organový koncert s františkánskymi spevmi, ktorý sa uskutoční v nedeľu 15. septembra o 17:00 v našom kostole. Vstup zdarma.
  9. V nedeľu 22. septembra pozývame autobusom na Pochod za život do Košíc. Odchádzať budeme o 9:00, vrátime sa vo večerných hodinách okolo 19:00. Cena je 10€ na osobu. Prihlásiť sa a zaplatiť môžete v sakristii.
  10. Otvára sa animátorská škola určená pre všetkých od 1. ročníka na strednej škole a starších, ktorých láka dobrovoľníctvo a chceli by pracovať s deťmi alebo mládežou. Stretká budú raz až dvakrát mesačne, pričom na termínoch sa dohodneme už s prihlásenými. Príprava bude trvať jeden školský rok od októbra do júna. Animátori budú mať možnosť si získané vedomosti a zručnosti na stretkách vyskúšať v praxi. Prihlasovanie je do konca septembra cez prihlasovací formulár, ku ktorému sa dostanete cez plagát na výveske.
  11. Oznamy farského kostola
    1. Večerné sv. omše pondelok – štvrtok budú v Gymnaziálnom kostole o 19:00.
    2. V piatok sa na Mariánskej hore bude konať tradičná púť vozičkárov a telesne postihnutých. Svätá omša bude o 10:00.
    3. V piatok bude svätá omša spojená s katechézou pre deti. Príprava na prvé sväté prijímanie – pozývame všetkých rodičov spolu s ich deťmi, ktorí majú záujem pristúpiť ku prvému svätému prijímaniu, aby sa na nej zúčastnili. Po svätej omši bude v bazilike krátke informačné stretnutie ohľadom prípravy detí na túto sviatosť.
    4. V sobotu sa uskutoční stretnutie Laických členiek Kongregácie sestier Božského Vykupiteľa. Začiatok o 9:30 pred Mestským divadlom.
    5. Na budúcu nedeľu je vyhlásená zbierka pre Diecézny katechetický úrad.
    6. Začíname s prípravou na sviatosť birmovania. Tí, ktorí chcú prijať túto sviatosť, sa môžu prihlásiť buď cez odkaz, ktorý je zverejnený na webovej stránke a sociálnych sieťach, alebo je možnosť vziať si prihlášku zo sakristie Baziliky sv. Jakuba a priniesť ju vyplnenú osobne. Možnosť prihlásiť sa je do 15. septembra. Primárne je príprava určená pre žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl, no môžu sa prihlásiť aj starší.
    7. Organizátori Národného pochodu za život sa na nás obrátili s prosbou o dobrovoľnícku službu. Minimálny vek dobrovoľníka je 16 rokov. V prípade otázok píšte na email dobrovolnici@pochodzazivot.sk Bližšie informácie nájdete na výveske. Potrebujú doplniť hlavne:
      1. hliadky (programová sekcia) – hliadkovacia služba na trase pochodu, usmerňovanie davu, regulácia pochodujúcich;
      2. stavebný tím (sekcia podpory) – pomocné stavebné práce pred a po akcii; iba muži; nástup v piatok o 12:00;
      3. doprava a preprava (sekcia podpory) – podpora logistiky na rôznych úsekoch vo forme prevozu materiálu a osôb; predpoklady: minimálny vek 25 rokov, auto: dodávka alebo osobné kombi; nástup v piatok o 12:00
      4. hliadka parkovísk (sekcia stanovištia) – hliadkovacia a riadiaca služba na záchytných a výstupných parkoviskách. Iba muži, minimálny vek 18 rokov atď.

Úmysly svätých omší 8. – 15. september 2024

DÁTUMČASÚMYSEL
8.9. Nedeľa9:00Prosba o Božie požehnanie pre dominikánsku rodinu
Nem. 9:30Prosba o požehnanie jubilantov Sláva a Petra a duše nám zverené
11:00Peter
16:00Katarína
9.9. Pondelok7:00Alžbeta
15:50Za všetkých členov Spoločenstva Pátra Pia, zvlášť za duše tých, ktorí sú v očistci ďaleko od vyslobodenia.
Štefan
10.9. Utorok7:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie
pre Annu, Jána a ich rodiny
15:50Michal, Katarína
Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Rastislava a jeho rodinu
11.9. Streda7:00Prosba o zdravie a Božiu pomoc pre Pavla
15:50Ladislav, rodičia a súrodenci
Ján
12.9. Štvrtok7:00Za nenarodené deti
15:50Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Máriu
Mária
13.9. Piatok7:00Júlia a Ján
15:50Ján, Hilda, Alžbeta, Ján
Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Lukáša
Peter (1. výročie)
14.9. Sobota7:50z rodín Nováková, Dvorčáková, Tomečková
Prosba o zdravie, Božie požehnanie a dary Ducha Svätého pre Milana
Mária, Júlia, Adam
15.9. Nedeľa9:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Miroslava s rodinou
Nem. 9:30†† kňazi
11:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Štefániu a Danu; † Mária Hlavatá, † Mária Mitrová, † Mária Smiková
16:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Katarínu a Tomáša

22. Nedeľa v období cez rok (1.9.2024)

  1. Liturgický kalendár
    • v utorok spomienka sv. Gregora Veľkého, pápeža a učiteľa Cirkvi
    • v sobotu spomienka sv. Košických mučeníkov, patrónov eRka (Sv. Marka Križina, Melichara Grodzieckeho a Štefana Pongrácza, kňazov a mučeníkov)
  2. Dnes je Svetový deň modlitieb za ochranu stvorenstva, ktorý ustanovil pápež František v roku 2015. Úmysel apoštolátu modlitby na tento mesiac znie, aby každý z nás citlivo vnímal plač Zeme aj obetí prírodných katastrof a klimatickej zmeny a aby sme sa osobne podujali starať sa o svet, v ktorom žijeme.
  3. V mesiaci august sme na Pamätník nenarodeným v našom kostole vyzbierali 250 €. Vizualizáciu pamätníka nájdete na nástenke. Vaše milodary môžete buď nechať v sakristii alebo poslať priamo na transparentný účet SK42 0900 0000 0052 0886 4521.
  4. Nasleduje prvopiatkový týždeň. Spovedať budeme nasledovne:
    • v našom kostole: pondelok-streda od 15:00, štvrtok-piatok od 14:00;
    • v Bazilike sv. Jakuba: počas svätých omší, vo štvrtok a piatok od 18:00;
    • Chorých navštívime v piatok dopoludnia.
  5. Vo štvrtok po svätej omši o 15:50 prosíme o upratovanie kostola ružu pani Márie Palenčárovej.
  6. V sobotu o 14:00 pozývame deti do spevokolne na fare na eRko stretko.
  7. Na budúcu nedeľu sa v Levoči uskutoční Deň farskej rodiny s témou „Život je dar.“ Začneme ho slávením svätej omše o 10:00 v Bazilike sv. Jakuba, preto naša svätá omša o 11:00 nebude s kázňou pre deti. Popoludní je pripravený zaujímavý program, ktorý nájdete na plagátoch na výveske. Nás, minoritov, nájdete v rehoľnej kaviarni. Súčasťou samotného podujatia je tombola, ktorej výťažok bude zaslaný na transparentný účet zbierky na Pomník nenarodeným.
  8. V nedeľu 15. septembra popoludní pozývame rodiny na prechádzku. Čas ešte upresníme.
  9. Farnosť Levoča v spolupráci s bratmi minoritmi organizuje autobus na Národný pochod za život, ktorý sa uskutoční v nedeľu 22.9.2024 v Košiciach. Cena za autobus je 10€ na osobu. Odchádzať budeme ráno o 9:00. Spoločne sa zúčastníme na sv. omši v kostole sv. Dominika Sávia v Ťahanovciach, ktorú bude celebrovať náš otec biskup František Trstenský. Potom sa presunieme na Hlavné námestie, kde už bude prebiehať sprievodný program. O 14:00 sa začne samotný pochod, ktorý potrvá do 16:30. Z Košíc budeme odchádzať okolo 17:00. Prihlásiť sa a zaplatiť môžete v sakristiách našich levočských kostolov. Viac informácií o Pochode nájdete na webovej stránke: https://pochodzazivot.sk/
  10. Oznamy farského kostola
    1. V pondelok na začiatku školského roku budeme sláviť sv. omšu VENI SANCTE pre cirkevné školy o 8:00 v Bazilike sv. Jakuba. Vzývanie Ducha Svätého pre všetky ostatné základné i stredné školy bude pri večernej sv. omši o 19:00 v Bazilike sv. Jakuba.
    2. Vo štvrtok o 17:45 pozývame do Baziliky sv. Jakuba na adoráciu, ktorá bude obetovaná za posvätenie kňazov.
    3. V sobotu o 9:30 bude na Mariánskej hore fatimská sobota. Celebrantom bude vdp. Peter Olekšák, farár v Hniezdnom.
    4. Začíname s prípravou na sviatosť birmovania. Tí, ktorí chcú prijať túto sviatosť, sa môžu prihlásiť buď cez odkaz, ktorý je zverejnený na webovej stránke a sociálnych sieťach, alebo je možnosť vziať si prihlášku zo sakristie Baziliky sv. Jakuba a priniesť ju vyplnenú osobne. Možnosť prihlásiť sa je do 15. septembra. Primárne je príprava určená pre žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl, no môžu sa prihlásiť aj starší.
    5. Z biskupského úradu nás informovali o výške zbierky na seminár, ktorá sa konala 22.4.2024. Vyzbieralo sa 125 836,68 EUR. Diecézny biskup vyjadruje všetkým poďakovanie za štedrosť.
    6. Organizátori Národného pochodu za život sa na nás obrátili s prosbou o dobrovoľnícku službu. Minimálny vek dobrovoľníka je 16 rokov. V prípade otázok píšte na email dobrovolnici@pochodzazivot.sk Potrebujú doplniť hlavne:
      1. hliadky (programová sekcia) – hliadkovacia služba na trase pochodu, usmerňovanie davu, regulácia pochodujúcich;
      2. stavebný tím (sekcia podpory) – pomocné stavebné práce pred a po akcii; iba muži; nástup v piatok o 12:00;
      3. doprava a preprava (sekcia podpory) – podpora logistiky na rôznych úsekoch vo forme prevozu materiálu a osôb; predpoklady: minimálny vek 25 rokov, auto: dodávka alebo osobné kombi; nástup v piatok o 12:00
      4. hliadka parkovísk (sekcia stanovištia) – hliadkovacia a riadiaca služba na záchytných a výstupných parkoviskách. Iba muži, minimálny vek 18 rokov atď.

Úmysly svätých omší 1. – 8. september 2024

DÁTUMČASÚMYSEL
1.9. Nedeľa9:00Vladimír, Helena a Juraj
Nem. 9:30Ján (1. výročie)
11:00Za rodiny
16:00Za všetkých členov Spoločenstva Pátra Pia,
zvlášť za duše tých, ktorí v očistci najviac trpia
2.9. Pondelok7:00Prosba o zdravie, Božie požehnanie
a dary Ducha Svätého pre Jaroslava a Michala
15:50rodina Sakmárová, Kolesárová, Brijová
Prosba o úspešnú operáciu
3.9. Utorok7:00Jolana a Ján
15:50Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre kňazov
Adalbertus (21. výročie)
4.9. Streda7:00Prosba o zdravie, Božie požehnanie
a dary Ducha Svätého pre Angelu s rodinou
bratia, rodičia, príbuzní a dobrodinci nášho rádu
15:50Magdaléna a František
5.9. Štvrtok7:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie
pre Pavla s rodinou
Za povolania
15:50Prosba o zdravie a Božie požehnanie
pre Helenu Billand (70 rokov)
6.9. Piatok7:00Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Irenu
15:50Prosba o zdravie a Božie požehnanie pre Jozefa
7.9. Sobota7:50Odprosenie za hriechy voči Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie a prosba o obrátenie hriešnikov
Margita a Jozef
8.9. Nedeľa9:00Prosba o Božie požehnanie pre dominikánsku rodinu
Nem. 9:30Prosba o požehnanie jubilantov Sláva a Petra
a duše nám zverené
11:00Peter
16:00Katarína